Cel mai strâns campionat din istoria fotbalului românesc: povestea sezonului incredibil și mărturiile eroilor din teren: „Toamna eram pe primul loc, dar ne-am salvat de la retrogradare în ultima etapă!” | EXCLUSIV

Cel mai strâns campionat din istoria fotbalului românesc: povestea sezonului incredibil și mărturiile eroilor din teren: „Toamna eram pe primul loc, dar ne-am salvat de la retrogradare în ultima etapă!” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Vom avea cel mai strâns play-off de când actualul format al Superligii e în vigoare, după cum a dezvăluit analiza ProSport, iar acest lucru a devenit clar înainte chiar de ultima rundă a sezonului regular. Dar cel mai strâns campionat din istoria fotbalului românesc vine de acum câteva decenii și a avut o desfășurare de zile mari, pe care astăzi o descoperim împreună cu amintirile marilor fotbaliști de atunci!

Recordul de 3 victorii și o remiză între titlu și retrogradare

Vara lui 1977. În România comunistă, Ceaușescu împlinește deceniul la conducere, țara se ridică după cutremurul devastator din martie. În fotbal, Dinamo București e campioană en-titre a unui campionat cu 18 echipe, după o ediție tur-retur și cu 2 puncte acordate la victorie. Nou-promovate în Divizia A sunt CS Târgoviște, Petrolul Ploiești și Olimpia Satu Mare. Trei formații retrogradau și ale trei veneau din „B”.

  • 41 de puncte a avut campioana României în sezonul 1977/78, cel mai mic bilanț din istoria campionatelor cu 18 echipe și format tur-retur (34 etape)

Nimic nu anunța, în vara lui 1977, ceea ce avea să rămână cel mai strâns campionat din fotbalul nostru până azi! Unul în care campioana s-a decis la golaveraj, iar distanța dintre ea și prima retrogradată a fost de doar 9 puncte, record all-time! Practic, 3 victorii și o remiză între locul 1 și locul 16, primul sub linie! Recordul stă în picioare și adaptat la sistemul ulterior, cu 3 puncte la victorie. Niciodată nu au fost doar 3 victorii și o remiză între campioană și prima echipă spre „B”.

Prima căderea și cea mai impresionantă: ASA Tg. Mureș

Sezonul 1977/78 a însemnat unul șters pentru Universitatea Craiova, care s-a menținut mai mereu la jumătate clasamentului, în vreme ce campioana en-titre, Dinamo București, slăbită prin plecările lui Nunweiller și Lucescu la Corvinul, nu a dat semne că ar putea să își păstreze trofeul. În aceste condiții, evoluția liderilor a fost una cu totul și cu totul spectaculoasă, compunând un tablou în mișcare plin de suspans și meciuri-reper care au decis, finalmente, ierarhia.

  • Din antrenorii sezonului 1977/78: Ienei (Steaua), Bone (ASA Tg. Mureș), I. Nunweiller (Dinamo), Nicolae Nicușor (Bacău), Halagian (Argeș), Jackie Ionescu (UTA), Gh. Ola (Constanța), Proca (Târgoviște), Staicu (Satu Mare), Oană (Iași), A. Niculescu (Timișoara)

Pe primul loc, începând din etapa 9, s-a fixat ASA Târgu Mureș. Vicecampioană națională în 1975, pe podium și locul 4 în edițiile următoare, părea să îndeplinească un vis prin generația lui Boloni – Hajnal  -Ispir, alături de Fazekas ori Solyom, cu fostul internațional stelist Tiberiu Bone pe bancă. Mureșenii au stat aproape jumătate de sezon în frunte, au devenit chiar campioni de toamnă în următoarea configurație la final de tur:

  1. ASA Tg. Mureș – 22p
  2. Steaua, FC Argeș, Poli Timișoara – 20p

„Anumite lucruri nu ne-au permis să câștigăm campionatul”

Căderea celor de la ASA s-a produs în retur, anunțată cumva de eșecul surprinzător în deplasare la FCM Reșița, ultimul loc la acea vreme dar și la final de sezon. A fost o serie de 6 eșecuri consecutive care a consfințit soarta echipei lui Bone care a ajuns din campioană de toamnă să se salveze de la retrogradare abia în ultima etapă, după 1-1 acasă cu Dinamo!

Seria neagră pentru ASA a început printr-un 2-3 acasă cu Steaua, în etapa 23, golul victoriei steliste fiind marcate de Anghel Iordănescu, după 1-0, 1-2 și 2-2. Fost internațional și fotbalist-reper al acelei generații pentru mureșeni, Iuliu Hajnal rememorează în exclusivitate pentru ProSport:

Am amintiri foarte triste din acel sezon. Am fost campioni de toamnă, dar am terminat pe locul 12. Am făcut cam cinci puncte la retur. În ultima etapă, dacă nu bate Petrolul Ploiești, care a și retrogradat, de pe locul 17, am fi picat noi. Noi ar fi trebuit să câștigăm campionatul, dar au fost… anumite lucruri care nu ne-au permis. Au fost și disensiuni între jucători, întâmplări neprevăzute. Cine a trăit atunci, a auzit și a văzut”

Care a fost totuși secretul perioadei de performanțe constante pentru echipa roș-albastră din Mureș (foto sus, sursa Facebook) ne spune același Iuliu Hajnal intrând din culisele vremii:

ASA Târgu Mureș era o echipă frumoasă, bazată pe un stil ofensiv. Vreo zece ani, am jucat, constant, împreună. Eram cam 13 jucători care au dus greul până în 1982. Am avut parte și de susținerea unui comandant extraordinar, Florescu. În 1975 am fost vicecampioni, dar a fost ceva similar cu sezonul 2015-2016, când, cu Galați, în ultima etapă, am pierdut titlul”

Anghel Iordănescu, la a doua victimă: Sportul Studențesc

ASA Tg. Mureș a ieșit din cursa pentru titlu, noul lider a fost Sportul Studențesc. O formație cu jucători de excepție, de la Răducanu în poartă, Iorgulescu și Cazan în defensivă, spre Aurel Rădulescu și Mircea Sandu. Dar tot un meci cu Steaua a închis și visul titlului în Regie!

După cum povestesc Alin Buzărin și Cristian Costache în lucrarea de excepție „100 – Poveștile nemuritoare ale fotbalului românesc”, meciul cu militarii s-a jucat în 23 aprilie 1978 pe Ghencea arhiplină și doar a doua repriză a fost televizată, potrivit practicilor epocii!

Sportul avea 2 puncte peste Steaua și a deschis scorul, conducând la pauză. Ar fi urmat 7 etape, cu 4 puncte diferență. Liță Dumitru, căpitanul Stelei, detaliază în aceeași lucrare cum au reușit finalmente să întoarcă și să învingă cu 2-1:

Fuseseră mai buni decât noi până atunci, ne gândeam că un egal ne-ar fi mulțumit. N-am prea avut ocazii, se apărau ermetic și ne înțepau pe contraatac. A venit o centrare plouată de pe dreapta, de la Radu Troi. Credeam că se duce în peluză și probabil așa a crezut și Rică Răducanu, portarul Sportului. A plecat către dreapta, dincolo de bare, să culeagă mingea de afară. Dar cam bătea vântul și mingea, în loc să iasă în aut de poartă, l-a lovit pe Rică în spinare și mi-a revenit. Am dat gol cu latul, de la 6-7 metri, probabil cel mai ușor gol din întreaga mea carieră!”

Anghel Iordănescu, marcatorul Stelei pentru 3-2 la Târgu Mureș, avea să aducă victoria, 2-1, și cu Sportul Studențesc. Peste două luni de la meciul-reper pentru studenți, portarul Răducanu avea să ajungă la…. Steaua!

A picat și Timișoara! La Dinamo acasă.

ASA și Sportul ieșiseră din cursa pentru titlu, dar mai erau pretendente serioase, ba chiar favorite la un anumit moment. Politehnica Timișoara, cu marele Angelo Niculescu antrenor iar Păltinișanu, Vișan, Dembrovschi sau Giuchici pe teren, a avut în mod cert șansa ei. Mai ales că a scăpat de „șocul Steaua”, comparativ cu mureșenii și trupa din Regie. Poli câștigase 4-1 pe teren propriu în fața roș-albaștrilor, cu 50.000 de suporteri în tribune pe Bega! Iată clasamentul la vârf al Diviziei A din etapa 30, cu patru runde înainte de final:

  1. Steaua – 37p, golaveraj +23
  2. Poli Timișoara – 37p – golaveraj +14
  3. FC Argeș – 37p – golaveraj +6

Bănățenii însă au clacat cu Dinamo. Un 2-4 în Ștefan cel Mare care avea să însemne final abia pe locul 3. Steaua și FC Argeș, cu 39 puncte fiecare, au pierdut ambele în penultima etapă, în deplasări cu echipe aflate la retrogradare. În ultima etapă, ambele au câștigat pe teren propriu, Steaua vs FCM Reșița 4-0 și Argeș vs UTA Arad 5-0. Iar titlul a mers în Ghencea, pentru golaveraj! Avantaj de 15 goluri!

Argeșul, ultima ieșită din cursă. La golaveraj!

Dincolo de rezultatele pozitive în meciurile cu rivalele la titlu ASA Tg. Mureș sau Sportul Studențesc, performanța Stelei s-a construit prin succesul din marele derby cu Dinamo, 1-0 în deplasare, gol al aceluiași… Anghel Iordănescu! Asta pentru că s-a petrecut în etapa 31, cu trei runde înainte de clasamentul final. Și a mai existat un factor, extern, determinant pentru golaveraj: Argeșul lui Dobrin, Iovănescu, Olteanu și Radu II a înregistrat un 1-6 la Poli Iași în prima etapă din retur. Scor care i-a afectat golaverajul dramatic, iar diferența n-a mai putut fi recuperată pe parcurs.

Portarul campioanei Steaua, după trei titluri cucerite cu Dinamo, Dumitru „Țețe” Moraru evocă în exclusivitate pentru Prosport fotbalul acelui sezon și al acelei epoci:

Mi-aduc aminte foarte bine acel sezon. A fost al doilea titlu cucerit cu Steaua pentru mine. Aveam o echipă mare, cu jucători valoroși și antrenori foarte buni. Campionatul se câștiga foarte greu, câteodată chiar la golaveraj, ca în 1978. Era greu să bați oriunde, chiar dacă te numeai Steaua sau Dinamo. Adversari puternici, în perioada respectivă, la Pitești, la Bacău, la Ploiești, chiar și Jiul Petroșani, UTA”

Antrenorul campioanei Steaua București a fost Emeric Ienei, iar echipa-tip arăta astfel: Moraru – Anghelini, Agiu, Sameș, Vigu – T. Stoica, Liță Dumitru, A. Iordănescu – Troi, Marcel Răducanu, C. Zamfir. Au mai jucat pentru performera din Ghencea fotbaliști precum Vasile Iordache, Fl. Marin, Nițu, Ion Ion, Zahiu, Aelenei, V. Năstase, Ad. Ionescu.

Dumitru Moraru, primul din stânga, alături de Liță Dumitru (în alb), foști coechipieri la titlul câștigat de Steaua București în 1978

Fotbal mai lent, dar jucători cu tehnică superioară

Prin înfrângerea 0-1 cu Steaua din etapa 31 dar și prin succesul 4-2 pe teren propriu cu Poli Timișoara, Dinamo a fost un actor extrem de important în lupta pentru titlu, după cum am văzut, deși a terminat doar pe locul 5. Căpitanul echipei din acel sezon, Cornel Dinu explică în exclusivitate pentru ProSport:

Era un alt nivel al fotbalului și, de aici, de multe ori, exista și această comprimare a campionatului. Existau centre de formare peste tot în țară, echipe susținute de autorități. În acei ani, România era o țară puternică, cluburile erau ajutate de consilii, de primar, de prim-secretar, erau foarte bine organizate și aveau și jucători, își formau centre de copii, țara producea talente. Chiar dacă fotbalul era mai lent, jucătorii aveau o tehnică superioară față de ce vedem azi, acum se joacă în blocuri, te aperi cu 10, ataci cu 5-6, dinamica și așezarea fotbalului s-au schimbat”

Iar coechipierul său, Ion Marin, devenit ulterior tehnician reputat ca și Dinu, completează descrierea culiselor, atât pentru fotbalul românesc, dar și pentru parcursul dinamoviștilor din 1977/78:

Erau echipe foarte bune, fotbaliștii, în mare parte, erau crescuți în propriile școli de juniori și, peste tot în țară, se producea. Nu exista echipă slabă, erau și orgoliile autorităților locale, care prin sport își doreau să iasă în evidență, iar victoriile veneau prin luptă mare. Un fotbal diferit, alte metode, sisteme, selecție. Noi, la Dinamo, începusem schimbul de generații și din acest motiv am terminat pe 5, practic începuse pregătirea echipei din anii ’80. Repet, victoriile erau obținute foarte greu”

Formațiile din Divizia A 1977/78 au avut în postura de căpitani fotbaliști remarcabili precum Dinu (Dinamo), Ispir (ASA), Mulțescu (Jiul), Ștefănescu (Craiova), Romilă (Iași), R. Vlad (Corvinul), Broșovschi (UTA), Oct. Ionescu (Sportul), Mehedințu (Timișoara), Liță Dumitru (Steaua), ca să amitim doar o parte din galeria evocată în „100 – Poveștile nemuritoare ale fotbalului românesc”. Iar golgheter a ieșit Dudu Georgescu (24 goluri), deși Dinamo a terminat pe 5 campionatul!

Clasamentul final al Diviziei A 1977/78.

Cu titlul decis la golaveraj, doar 3 victorii și o remiză între campioană și prima echipă retrogradată (FC Constanța), cu ultima etapă decisivă în privința retrogradării pentru multe formații, cu golaverajul esențial inclusiv pentru partea a doua a clasamentului, iată ierarhia finală „de pus în ramă”, din cel mai strâns campionat al fotbalului românesc până azi:

  1. Steaua București – 41p (+26 golaveraj)
  2. FC Argeș Pitești – 41 (+11)
  3. Politehnica Timișoara – 38
  4. Sportul Studențesc – 38
  5. Dinamo București – 36
  6. Universitatea Craiova – 35
  7. Jiul Petroșani – 34
  8. Corvinul Hunedoara – 34
  9. CS Târgoviște – 34
  10. UTA Arad – 34
  11. SC Bacău – 34
  12. ASA Tg. Mureș – 33
  13. Olimpia Satu Mare – 33
  14. FC Bihor Oradea – 33
  15. Politehnica Iași – 32p (+4)
  16. FC Constanța – 32p (-7)
  17. Petrolul Ploiești – 30
  18. FCM Reșița – 20
Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Radu Drăgușin a intrat în istoria Premier League! Borna atinsă
Radu Drăgușin a intrat în istoria Premier League! Borna atinsă
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Vă spun, nu pot să mă abţin". Titularul de la Rapid are ofertă de 3 milioane de euro din străinătate:…
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea nici pe stradă!
Cuplul ANULUI în showbiz! Și-a făcut iubită mai tânără decât fiica lui și nu-și poate lua mâinile de pe ea…
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
ȘOC! Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
Detaliile ascunse din chitanţele Nordis prezentate de Marcel Ciolacu. În loc să stingă scandalul, a turnat gaz pe foc
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
AMANTA care a pus pe jar familia regală a României! Prințul Carol avea de fapt...
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
VIDEO Cristiano Ronaldo a încercat apa înghețată din Laponia. Imagini senzaționale cu celebrul fotbalist
VIDEO Cristiano Ronaldo a încercat apa înghețată din Laponia. Imagini senzaționale cu celebrul fotbalist
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Guardiola recunoaşte că Manchester City ar putea rata accesul în Liga Campionilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa, de Crăciun
Oana Roman, mesajul emoționant despre Mioara, mama ei și dorul pe care i-l poartă. Ce i-a zis fiica ei, Isa,…
×